ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΔΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΡΑ

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε τα ξύλα που αγοράζουμε για το τζάκι μας ή την σόμπα;

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε τα ξύλα που αγοράζουμε για το τζάκι μας ή την σόμπα;
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πρώτα από όλα πριν ξεκινήσουμε πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν πολλοί τύποι ξύλων που σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους έχουν και διαφορετική καύση. Υπάρχουν τα σκληρά ξύλα και τα μαλακά ξύλα.
Τα μαλακά ξύλα:
 Έχουν κάποια μειονεκτήματα πολλές φορές κατά την καύση τους "σκάνε", με αποτέλεσμα να πετάγονται σπινθήρες. Αυτό γίνεται όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του ξύλου λόγο της υγρασίας που περιέχουν δημιουργούν ατμούς. Οι ατμοί εγκλωβίζονται στο εσωτερικό του ξύλου και  "σκάνε" λόγω της πίεσης στο εσωτερικό τους δημιουργώντας τις μικρές "σκάσεις" και τους σπινθήρες. Αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Έχουν πιο έντονη κα γρήγορη καύση για αυτό πολύ τα χρησιμοποιούν για το προσάναμμα  σε μικρή ποσότητα για το τζάκι ή την σόμπα σε συνδυασμό με τα σκληρά ξύλα. Τέτοια χαρακτηριστικά έχουν αρκετά κωνοφόρα όπως πχ. Η ερυθρά ελάτη, η καστανιά, τα είδη κέδρου κλπ.
Τα σκληρά ξύλα:
Έχουν την τάση να μην καπνίζουν όσο τα μαλακά ξύλα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η Δρυς, η ελιά, η οξιά κλπ. Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια καύσης, αλλά όχι τόσο έντονη φλόγα. Είναι πολύ καλά για την καύση στο τζάκι ή την σόμπα.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
Πώς μπορούμε να ελέγξουμε τα ξύλα που αγοράζουμε για το τζάκι μας ή την σόμπα;Η καλύτερη εποχή για να αγοράσουμε και να αποθηκεύσουμε τα ξύλα μας είναι το καλοκαίρι μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη. Μπορούμε πρώτον να τα βρούμε σε καλύτερη τιμή και δεύτερον μπορούμε να βρούμε τα πιο ξερά ξύλα την εποχή εκείνη. 
1. Τα τοποθετούμε σε μέρος σκεπασμένο και αεριζόμενο.
2. Τα τοποθετούμε σε απόσταση από το έδαφος έτσι ώστε να αερίζονται καλύτερα και να μην κρατάει το κάτω μέρος της στοίβας υγρασία. Μια εύκολη και φτηνή λύση είναι να τα τοποθετήσουμε επάνω σε μια παλέτα.
3. Σκίζουμε τα κούτσουρα και μετά τα αποθηκεύουμε για να ξεραθούν πιο εύκολα και τα τοποθετούμε σε στοίβα με τις μύτες προς τα πάνω για να ξεραθούν καλύτερα. (Ένας ακόμη λόγος που σκίζουμε τα κούτσουρα όταν είναι φρεσκοκομμένα είναι ότι σκίζονται πιο εύκολα από ότι τα ξερά).
Μια ωραία κατασκευή που βρήκαμε για την αποθήκευση των ξύλων σας είναι στο παρακάτω βίντεο.
             πηγή βίντεο YouTube χρήστης: dickvandike0
ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ
Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να δούμε εάν τα καυσόξυλα που θα αγοράσουμε είναι κατάλληλα για την καύση στο τζάκι ή την σόμπα μας.
 Πρακτικά:
1. Να μην πρασινίζουν γιατί αυτή είναι ένδειξη ότι το ξύλο είναι χλωρό ακόμα.
2. Το καλά ωριμασμένο ξύλο έχει σκοτεινά άκρα με μικρές ρωγμές ή μικρές διασπάσεις που είναι ορατές με το μάτι.
3. Να μην είναι βρεγμένο
4. Το ξερό ξύλο είναι σχετικά ελαφρύ. Το χλωρό είναι πιο βαρύ.
4. Εάν πάρουμε δυο κομμάτια ξερού ξύλου και τα χτυπήσουμε μεταξύ τους ο ήχος που θα βγάλουν θα είναι πιο "λεπτός". Αντίθετα  σε βρεγμένα και χλωρά ξύλα ο ήχος είναι πιο "βαρύς". (Θέλει λίγο εξάσκηση και λίγη εμπειρία για να το κάνετε αυτό).
5. Το ξερό ξύλο δεν έχει τόσο έντονη μυρωδιά ξύλου όσο το βρεγμένο ή το χλωρό.
6. Να είμαστε παρόντες κατά την αγορά για να τα δούμε. 
Με όργανα Μέτρησης:
1. Να χρησιμοποιήσουμε ένα μετρητή υγρασίας ξύλου. (Υπάρχουν πολλά καταστήματα που μπορούμε να βρούμε το συγκεκριμένο όργανο είναι χειρός και πολύ φθηνό περίπου 20 ευρώ). 
2. Η υγρασία των ξύλων πρέπει να είναι κάτω από 15%.
Από μια στοίβα ξύλων που είναι να αγοράσουμε για παράδειγμα μια παλέτα ξύλα παίρνουμε 2 με 3 ξύλα για επιτόπια δειγματοληψία από το εσωτερικό της παλέτας όχι από τα εξωτερικά. Και με το μετρητή υγρασίας θα πρέπει η ένδειξη της υγρασίας να είναι μικρότερη από 15%. Τι κερδίζουμε με αυτό το όργανο πολλά. Αγοράζουμε  ξερά ξύλα και δεν μας κλέβουν και στο ζύγισμα, το βρεγμένο ξύλο να θυμάστε είναι πιο βαρύ.Έτσι κερδίζουμε και χρήματα.
ΠΡΟΣΟΧΗ 
Μερικά πράγματα που πρέπει να προσέχουμε όταν έχουμε αναμμένο το τζάκι:
1. Να βάζουμε πάντα μπροστά το ειδικό προστατευτικό στο τζάκι μας.
2. Να μην χρησιμοποιούμε ξύλα που περιέχουν χρώμα, επικάλυψη πλαστικών, βερνίκια, κομμάτια από διάφορα αντικείμενα , επεξεργασμένα ξύλα γιατί υπάρχει κίνδυνος αναθυμιάσεων.
3. Δεν καίμε χλωρά ξύλα γιατί βγάζουν πάρα πολύ καπνό.
4. Δεν τοποθετούμε κοντά στο τζάκι χαλάκια, μοκέτες, έπιπλα, και δεν βάζουμε στο πάνω μέρος του τζακιού κάθε είδους σεμεδάκια  για λόγους ασφαλείας.
Η ασφάλεια είναι πάνω από όλα για αυτό καλό θα είναι να προσέχετε. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να μπουν στον παρακάτω σύνδεσμο και να ενημερωθούν αναλυτικά. Πατήστε ΕΔΩ 
Πώς μπορούμε να ελέγξουμε τα ξύλα που αγοράζουμε για το τζάκι μας ή την σόμπα; Πώς μπορούμε να ελέγξουμε τα ξύλα που αγοράζουμε για το τζάκι μας ή την σόμπα; Reviewed by TipsNow on Φεβρουαρίου 06, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σας ευχαριστούμε πολύ

Από το Blogger.